Gestió emocional en temps de pandèmia: píndoles per construir el nostre equip de protecció emocional

Vivim temps complexes des de molts punts de vista, també des de l’emocional. Per això, hem preparat una sèrie de càpsules per tal de gestionar millor les nostres emocions. La idea és que aquests petits vídeos siguin finestres imaginàries que ens ajudin a deixar de costat la por, la ràbia o la preocupació, i a construir el nostre equip de protecció emocional, l’EPE.

La primera píndola que us oferim es titula De la preocupació a l’ocupació: el que sí podem fer, i la presenta Toni Calvo, psicòleg i director de la Fundació Galatea.
Abans de la pandèmia vivíem en un entorn social que ens aportava certesa, seguretat i control. De cop, tot això desapareix, l’entorn es torna incert i l’emoció que predomina és la por. Què podem fer amb ella? La por és l’emoció més arcaica i potent que tenim, i que sorgeix com un instint de supervivència. Sentir por en aquest context, no només no és estrany ni inadequat, és també sa.

Hem de ser conscients de la situació que estem vivint. Si l’acceptem, s’obre la possibilitat de transformar-la i ens prepara per ser flexibles i adaptatius. Si ens resistim, ens instal·larem en el desànim i en la queixa, i això ens bloquejarà. En aquest sentit, és molt important posar en pràctica aquesta màxima: “Em cuido per cuidar i quan em cuido, preparo a qui em cuida per què em cuidi”.