Gestió emocional en temps de pandèmia: jo decideixo

En aquesta segona píndola de la sèrie Gestió emocional en temps de pandèmia, José Luis Bimbela, doctor en Psicologia i docent en l’Escola Andalusa de Salut Pública, ens ensenya a agafar les regnes de la nostra realitat a través de tres conceptes:

Ètica: el punt de partida és la pregunta ètica que planteja Adela Cortina: per a què? Així, el primer que hem de saber quin és el nostre objectiu, quin és el nostre per a què? Bimbela presenta un exemple molt clarificador: amb les mateixes mans podem acaronar o estrangular, quina opció triem?

Emoció: tal com deia Epictet, el més rellevant no és el que passa, sinó com interpreto el que passa. Això vol dir que jo decideixo com entendre el moment que estic vivint i establir quina rellevància li dono a allò que estic sentit.

Entrenament: cal passar de la teoria a l’acció i cal fer-ho concretant i posant en marxa els nostres objectius. L’entrenament és bàsic per tal que un hàbit esporàdic esdevingui un hàbit instaurat.Després de veure aquesta píndola, ens serà més fàcil plantejar-nos i entendre que:

Jo decideixo quin és el meu objectiu
Jo decideixo amb quines emocions, pensaments i accions abordo un conflicte
Jo decideixo què vull entrenar: queixes i ràbia o confiança, bondat i entusiasme.
Jo decideixo.