Habilitats de comunicació: efectivitat terapèutica i salut professional

Habilitats de comunicació

Description

La tasca dels professionals de la salut es realitza sempre en escenaris interpersonals als quals les habilitats de comunicació esdevenen un ingredient essencial de la competència dels professionals. La competència per la comunicació interpersonal inclou la dimensió del "saber" (coneixements), el "saber fer" (habilitats), el "poder fer” (recursos), el "voler fer" (motivacions) i el "saber estar" (actituds). Els comportaments que es deriven d’aquesta competència es relacionen amb l’eficàcia terapèutica, la capacitat de desenvolupament i la salut dels professionals.

Així, aquest tipus d’habilitats són necessàries per millorar la qualitat assistencial i l’efectivitat terapèutica, però també són bàsiques per l’exercici saludable de la professió i el bon funcionament dels equips de treball. L’alta demanda emocional de la tasca i la complexitat de l’escenari de treball, on sovint les necessitats, els desitjos, els objectius o els comportaments d’uns protagonistes no coincideixen i poden obstaculitzar la realització de les expectatives d’altres, són realitats consubstancials a l’aparició de conflictes interpersonals. Quan els conflictes no es poden gestionar de forma positiva, produeixen un important desgast dels professionals i dificulten la qualitat assistencial.

 

Metodology:

Metodologia activa i participativa. Es busca l’aprenentatge mitjançant l’acció i la posterior reflexió i conceptualització. La metodologia combina exposicions conceptuals, entrenament pràctic d’habilitats, anàlisi, reflexió, debat i disseny d’actuacions en relació amb casos reals. Es promou l’intercanvi de coneixements, experiències i feedback entre els participants, així com la reflexió individual i de grup. S’incorporen pautes per l’elaboració d’un pla de desenvolupament professional, d’acord amb els continguts presentats, la participació a la sessió i el procés de reflexió personal de cada participant.

 

To

Tant els recursos metodològics, com alguns continguts específics, estan dissenyats en funció de les necessitats del col·lectiu de la salut a qui va adreçat el seminari en cada cas, de manera que siguin fàcilment transferibles a la pràctica professi

 

Objectives

 • Conèixer la naturalesa de la relació entre les habilitats de comunicació, la salut i el benestar professional.
 • Identificar els principals factors relacionats amb l’efectivitat en la comunicació interpersonal.
 • Millorar l’efectivitat terapèutica i augmentar la satisfacció i el benestar professional.
 • Augmentar la competència per afrontar situacions difícils presents en l’exercici professional.
 • Augmentar la competència per a la gestió positiva dels conflictes.

 

Program

 • Teoria de la comunicació: El procés de la comunicació.
 • Autoeficàcia i comunicació.
 • La comunicació no verbal.
 • Emocions i comunicació. L’empatia.
 • La importància d’escoltar.
 • Recursos per a l’escolta atenta i activa.
 • L’art de preguntar.
 • Els estils de comunicació. L’assertivitat.
 • La comunicació que compensa i motiva.
 • Enemics de la comunicació efectiva.
 • L’afrontament de les objeccions, les crítiques i l’hostilitat

 

Teachers

Cristina Abadia Castelló.
Metgessa del Treball, Cap d’Unitat de Salut Laboral. Consorci Sanitari de Terrassa. Postgrau mediació de conflictes en organitzacions de salut. Formadora gestió emocional en l’ àmbit sanitari.

Bàrbara Casamor.
Psicòloga general sanitària i especialista en Psicoteràpia. Màster en Teràpia Cognitiu-Social i Postgrau en Hipnosi Clínica per la UB. Docent de grau i Màster a la UB, IL3 i Universitat de Girona.

Carme Gil Ripoll.
Llicenciada en Psicologia. Màster en Direcció de Recursos Humans. Coach (ICF). Màster en Lideratge i Coaching Organitzatiu. Postgrau en Teràpia Racional Emotiva Conductual.

Maria Pau González Gómez de Olmedo.
Doctora en Psicologia. Psicòloga Clínica. Coordinadora de formació i intervenció en equips. Fundació Galatea.

Dolors Líria Zamora.
Psicòloga general sanitària i especialista en Psicoteràpia. Experta en Psicologia de les organitzacions i del treball. Experta en Psicologia Coaching por el Col·legi Oficial de Psicologia de Catalunya.

Enric Llavayol Solanes.
Psicòleg especialista en Psicoteràpia. Educador social. Postgrau en Hipnosi Clínica per la UB. Coordinador d’hospitalització parcial i del programa de trastorn mental sever de la Clínica Galatea.

 

 

More information:  Habilitats de comunicació: efectivitat terapèutica i salut professional

Data sheet

Modality
Presencial / en Streaming
Duration
12 hores
Language
Català
Places
20
Full course
Printable version